Wist je dat een kiwi, als kleine snack voor je naar bed gaat, stimulerend kan werken op je slaap?
Enkele studies tonen aan dat dit met harige schil bekleedde stukje groen fruit, antioxidanten bevatten die slaapstoornissen kunnen bestrijden. Omdat deze de aanmaak van melatonine en serotonine stimuleren.
Melatonine is een natuurlijk hormoon dat je helpt om de slaap te vatten. Serotonine, beter bekend als ons geluk hormoon, is een tryptamine die invloed heeft op ons geheugen, stemming, zelfvertrouwen, emotie, orgasme en eetlust. En ook deze speelt een belangrijke rol op de kwaliteit van onze slaap.
Voor een studie naar deze effecten, op het slaappatroon op den duur en de kwaliteit van de slaap, moesten een paar deelnemers vier weken lang twee uur voor het slapen twee kiwi’s eten. Zowel de totale slaaptijd als de slaapefficiëntie nam noemenswaardig toe, namelijk met respectievelijk 13,4 % en 5,41%.
Oke, twee kiwi’s dus, voordat je je bedje in duikt..
(Side note: blijf natuurlijk altijd wel opletten met overmatig gebruik aan suikers. Want ja, ook in een kiwi zit suiker. Deze zijn niet slecht voor je, maar alles wat meer is dan jij nodig hebt, kan de hele boel natuurlijk wel weer in de war schoppen).
Waar veel creatieve geesten zweren bij slapeloosheid en sommige zelfs beweren hier hun motivatie én inspiratie vandaan te halen, wil dat niet natuurlijk zeggen dat het voor iedereen zijn gezondheid ook even bevorderlijk is.
Sterker nog, als je te maken hebt met chronische slapeloosheid (drie maanden lang meer dan drie dagen per week problematisch slapen) kan dit vele problemen met zich meebrengen. Dit kan een constante strijd zijn, waar met name je carrière en gezinsleven aardig onder kunnen lijden. Volgens het CBS had in 2017 al één op de vijf Nederlanders problemen met slapen, veelal als gevolg van stress of slechte eet- en slaapgewoonten. In tijden van COVID, spelen veel schermtijd bij het thuiswerken, en bijkomende stress die dit mogelijk oplevert, hierin natuurlijk ook een grote rol.
In alle wanhoop grijpen mensen naar slaappillen, die in essentie ook weer niet goed zijn voor het lichaam. Ik zal later nog een blog wijden aan slaap en/of ontspanning tips. Deze deel ik namelijk ook graag met jullie.
MAAR EERST NOG MEER WEETJES, YESSSS!
Want in een wereld van alle superfood bullshit, lijken kiwi’s toch echt een ander verhaal. Want wist jij dat een kiwi 2 x zoveel vitamine C bevat als sinaasappels? Als je in het tabelletje hieronder kijkt, zie je dat 1 kiwi gewoon je dagelijkse dosis vitamine C bevat.
De kiwi vernietigd sinaasappels, bananen, aardbeien én blauwe bessen volledig als het aankomt op voedingsstoffen. Met name als je de totale vezelwaarde, en het vitamine C, E en K gehalte bekijkt. De kiwi komt op de tweede plek naast de sinaasappel op basis van hoeveelheid beta caroteen en luteïne. Deze is bij de sinaasappel wel weer wat hoger. Daarnaast bevat de kiwi ook gewoon heel veel mineralen, waaronder kalium en koper.
Helaas wordt dit stukje fruit nog steeds te vaak ondergewaardeerd vandaag de dag. En haalt hij slechts 0.22% op de wereldwijde fruitschaal. Blijkbaar grijpt men nog steeds veel vaker naar appels, bananen en sinaasappels. Toch jammer, want naar mijn mening is hij zo makkelijk mee te pakken, en gauw als tussendoortje te nuttigen. Tussen de bedrijven door even in tweeën snijden en uitlepelen. En zoals jullie in mijn ‘Week met NiK.’ op instagram hebben kunnen zien afgelopen week, gaat ie bij mij ook vaak ‘s avonds in stukjes door de kwark (als pre-bed food uiteraard). Bovendien is hij laag in kcal, gemiddeld bevat hij er nog geen 50!
Niet voor niets dus dat ze wel als dagelijks voorschrift voor gezondheid ingezet worden. Ze zouden laxerend werken bij obstipatie. En door de hoeveelheid vezels zouden ze voedsel beter verteren. Daarnaast ondersteunen ze ook nog ijzerhoudend voedsel en hebben ze zoals hierboven al eerder genoemd antioxiderende effecten. Dit is trouwens gelijk iets wat je vast heel vaak hoort en leest, over die antioxidanten, maar wat betekent dit eigenlijk?
Antioxidanten vangen vrije radicalen, en die dingen ontstaan weer door te veel zonlicht, stress, alcohol, roken, slecht slapen, ongezonde voeding, en ga maar door. Het klinkt simpel, maar vaak snappen we het eigenlijk helemaal niet. Ik niet in ieder geval, zonder verdere uitleg. Antioxidanten zijn dus goed voor ons, omdat ze vrije radicalen vangen en oxidatie tegen gaan. Van nature maakt ons lichaam zelf vrije radicalen aan, in kleine aantallen weliswaar. Dit is goed omdat ze zich kunnen binden aan een ziekteverwekker. Om zo het lichaam te verlaten. Ze maken indringers als bacteriën onschadelijk, en zijn dus onmisbaar. Ze houden onze gezondheid op een natuurlijke manier op peil. Maar bij teveel aan vrije radicalen van buitenaf, door invloeden van buitenaf, krijgen we wel een probleem als foute celdeling en vroegtijdige huidveroudering. Door bijvoorbeeld te veel zonlicht, stress, alcohol, roken, slecht slapen en ongezonde voeding, maakt ons lichaam te veel vrije radicalen aan en kan er een enorme groei ontstaan.
Een klein percentage van de mensheid is trouwens wel allergisch voor kiwi’s, dus wees altijd wel even alert op eventuele allergische reacties.
Kortom, laten we allemaal trouw blijven aan deze enige echte superfood. En hem zijn welverdiende plek gunnen bovenaan die lijst van de wereldwijde fruitschaal. Want hij voegt niet alleen het mooie kleurtje toe aan je bordje, maar ook nog eens de juiste voedingsstoffen. Ik ben fan!
Bron
https://www.esquire.com/nl/the-good-life/a28784932/kiwi-slapen-slapeloosheid/
https://www.youtube.com/watch?v=bMD1he9CMWg