hormooncyclus
Foto van Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

De demonen van het vrouw zijn en de seizoenen van je cyclus

De demonale, ehh sorry hormonale cyclus. Of beter gezegd, de menstruatiecyclus van een vrouw. Elke maand een feestje natuurlijk. Zelf ben ik onlangs gestopt met het gebruiken van mijn anticonceptiepil (lees na ongeveer 15 jaar gebruik). Heftig wel, kan ik je vertellen. Of nou ja, eigenlijk valt het ook wel mee. Haha. Ik probeer er naast de nodige huilbuien en wat stemmingswisselingen, vooral maar gewoon om te blijven lachen. Want weet je, die schrale troost die je altijd hoort: je bent niet de enige. Die helpt in deze wel hoor. Dus laten we dan nu ook even met z’n allen afspreken er gewoon open en vrij over te spreken. Want, een taboe is dit allang niet meer anno 2022. Toch?

 

Hoe het menselijk lichaam, en niet te vergeten ons brein, werkt. Heb ik altijd al mega interessant gevonden. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik dus ook, met de keuze die ik maakte om mijn natuurlijke cyclus terug te krijgen, wat research gaan doen met betrekking tot de menstruele ofwel vrouwelijke cyclus. En omdat ik dus van mening ben dat wij als vrouwen elkaar vooral moeten supporten in het leven, en: ook mannen hier best wat meer in zouden mogen en kunnen duiken. Vind ik het leuk om met jullie te delen wat ik heb gevonden. Misschien weet je dingen al, misschien niet.

 

En last but not least, voordat we echt gaan beginnen… Keep in mind: niet alles is te wijten aan ‘die paar hormonen’’ in jouw lichaam. Het is natuurlijk vooral heel makkelijk om de schuld daarop te schuiven. Maar, wees je er altijd van bewust dat er veel meer factoren mee spelen je lichaam en geest in balans te houden. Wanneer je je cyclus (en lichaam) beter gaat begrijpen, kun je in zekere zin je voordelen uit gaan halen. In het dagelijkse leven, het plannen van bepaalde dingen en ook zeker in je trainingen. Vooral heel erg handig. Hormonen blijven altijd verantwoordelijk voor veel processen in je lichaam. We zouden ze eigenlijk als een kracht moeten zien! Maar, voordat je je vingertje wijst naar je cyclus, zorg er eerst voor dat de rest van je pijlers (slaap, voeding, ontspanning/herstel) op orde zijn.

 

Je cyclus, deze begint op de eerste dag van de winter. De winter is een hormonale rustfase en de periode waarin je ongesteld bent. In deze periode kun je dingen loslaten. Je bent vooral op jezelf gericht en minder op de wereld om je heen. Het kan zijn dat je gevoelig bent voor prikkels, dit kan heel positief zijn! Denk bijvoorbeeld aan liefdevolle aanrakingen, of het genieten van lekker eten. Hmm chocola… Oke, en door.

Na de winter, volgt de lente. Je hoeveelheid oestrogeen begint te stijgen en je bent nieuwsgierig, open, sociaal en zelfverzekerd (he he, zie je nu wel dat je dat gewoon kunt zijn). Je voelt je gemotiveerd, hoopvol, creatief en energiek.

Hierop volgend krijgen we de zomer. Deze gaat gepaard met nog veel meer oestrogeen en daarmee zelfvertrouwen, een hoger libido (yes) en positieve energie. Je bent gevat en welbespraakt (mocht je iemand willen versieren, dit is je moment…😉). Rond de oestrogeenpiek neem ook je testosteron toe, en daarna ook snel weer af. Dit is wanneer je ovulatie plaats zou kunnen vinden.

Tot slot krijgen we het laatste seizoen van je cyclus: de herfst, ook nog ‘ff.’ Al die energie? Die is nergens meer te bekennen… Terwijl het progesteron in je lichaam toe neemt, neemt je oestrogeen juist af. Je bent gevoeliger voor kritiek. Zowel van anderen als van jezelf. Je slaat aan het reflecteren op jezelf en voelt de neiging je te focussen op wat écht belangrijk voor je is. Ohja, en van dat libido van vorige week? Juist, je raadt het al: ook niets meer van over… Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, daalt je progesteron aanmaak vervolgens weer. Hierna word je, aan het begin van je nieuwe cyclus dus, weer ongesteld. Waar is dat feestje? Jeej! Ja, hier dus.

 

 

Leuk, maar wat moet je nu met al die hormonen?

 

Begin je hormonen te zien als iets positiefs, als een soort superkracht. Want weet je waar het woord eigenlijk vandaan komt? Hormoon komt van het Griekse woord ‘horman’ en dat betekent ‘in beweging zetten’. En dat is exact wat hormonen doen. Jouw hormonen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van je honger, ze helpen je te groeien, te herstellen en zelfs voort te planten als je dit wenst en alles je hopelijk ook meezit. Het zijn je chemische boodschappers die heel specifiek een paar strenge instructies van je klieren naar verschillende delen in je lichaam transporteren. Zoals: ‘eisprong!’ of ‘verhoog hartslag!’ Hierdoor krijg je weer een biologische reactie: het vrijkomen van een eicel uit je eierstokken of het afbreken van suiker uit je voeding. Als je hormonen die boodschappen niet zouden overbrengen, zouden deze biologische responsen ook niet plaatsvinden. Wat er zou gebeuren als ons lichaam onvoldoende geslachtshormoon oestrogeen aanmaakt? Dag cyclus. Naast de boel in jouw lichaam aan de praat te houden, is de werking van hormonen ook nog nodig voor een reactie op invloeden van buitenaf. Bedenk je maar eens wat er gebeurt als je ineens heel angstig wordt, dan stelt het hormoon adrenaline je lichaam in staat om te vechten of om in ieder geval een sprintje te trekken naar een veiligere plek.

 

Als je vroeger een beetje opgelet hebt bij biologie, weet je dat hormonen sowieso goed zijn voor de volgende functies in ons lichaam:

  1. Je bloeddruk
  2. Je bloedsuikerspiegel
  3. Je metabolisme
  4. PMS
  5. Stress

Dat ze voor een groot deel dus verantwoordelijk zijn voor hoe ons lichaam werkt en hoe we ons voelen, is denk ik wel duidelijk. Maar alles wat we eigenlijk zo vanzelfsprekend lijken te vinden, blijkt op het moment we er ‘de lasten’ van ervaren toch wel anders…

 

 

Dus nog even wat tips & tricks dan!

 

Gezien het feit dat je hormonen al genoeg schommelen, kan het fijn werken om in ieder geval je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Meerdere lichte maaltijden, verspreid over de dag eten in plaats van drie keer zwaar, kunnen je hierbij helpen. Witte suikers, kauwgom & koolzuurhoudende dranken wil je zoveel mogelijk vermijden. Een goed advies zou sowieso zijn om voldoende fruit en groenten te eten. En denk hierbij vooral aan voedingsmiddelen met vitamine B6, deze vitamine heeft namelijk een positieve invloed op je hormoonspiegels.  Voorbeelden zijn bananen en sperziebonen. Maar ook vis en kip bevatten veel van deze vitaminen. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat suppletie van een aantal micronutriënten, ofwel vitaminen, een positieve werking kunnen hebben op je hormoonhuishouding. Ga hiervoor altijd eerst even op onderzoek uit of raadpleeg iemand die hierin gespecialiseerd is, en slik niet zomaar alles.

 

Probeer je lichaam zoveel mogelijk te leren kennen, het te voelen en nog belangrijker, ernaar te luisteren. Je lichaam is prachtig én krachtig, het kan je veel vertellen. Onthoud, niet alles is te wijten aan je hormonen. Maar wanneer jij je lichaam en je bijbehorende cyclus kent: doe er je voordeel mee.

 

Wist je bijvoorbeeld dat tijdens je menstruatie je pijngrens hoger ligt dan anders? Dit omdat je oestrogeen en progesteron hormonen op een het laagste niveau zijn. Hierdoor zal je minder snel vermoeidheid voelen. Je lichaam beschikt over een net wat grotere koolhydraatvoorraad, waardoor je sneller herstelt dan in periodes waarin je hormonen een hoger niveau hebben. Naast het feit dat het je gemoedstoestand sowieso zal gaan verbeteren, is dit ook juist het moment om even lekker te gaan knallen in de gym. Juist nu moet je die persoonlijke records gaan scoren! Had je niet gedacht he? Ik denk dat je hier zelf wel snapt dat wanneer jij op de bank ligt met buikkrampen tijdens je menstruatie, dit helaas niet voor jou geldt… Maar misschien morgen!

 

Oh, en ontspan vooral. Ontspannen is echt heel belangrijk. (Joh…) In een gestrest lichaam wordt namelijk meer cortisol aangemaakt. Cortisol zorgt weer voor meer oestrogeen, en dit zorgt er op zijn (of misschien beter gezegd: haar😉) beurt weer voor dat de hormonen uit balans raken. Vooral lekker ontspannen dus. Tsja… er verder niet zo veel. Gewoon lief blijven voor jezelf. Ik hoop in ieder geval dat je hier weer iets aan hebt!

 

 

Fijn weekend prachtige VROUW ❤

(En natuurlijk iedereen, want ten slotte hebben we allemaal onze demonen. Ehh… hormonen).

Joejoe!

 

 

 

 

Bronnen:
https://www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5001271/de-cyclus-strategie-maisie-hill-menstruatie-hormonen

https://tegenmacht.org/de-kracht-van-hormonen/

https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/a27451193/calorieen-tijdens-menstruatie/#:~:text=Sims%20legt%20uit%3A%20’De%20hormonen,vermoeidheid%20voelen’%2C%20zegt%20ze.

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About