Goedevoornemenslatenslagen2023
Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

Hoe jij in 2023 je goede voornemen gaat afvinken

Als personal trainers zou je kunnen zeggen dat wij er een studie op na kan houden hoe mensen te werk gaan als het gaat om sport gerelateerde, of überhaupt, voornemens. En eigenlijk is het heel simpel. Nu hoor ik je denken: ‘Jaja, simpel. Jullie hebben makkelijk praten als personal trainers. Jullie ‘moeten’ wel. Grappig. Want dat is het nu eigenlijk juist niet. Wij ‘willen’. Ik spreek nu even vooral uit de wij vorm, omdat ik denk dat het verschil tussen ons, en dan bedoel ik met ‘jullie’ degene die willen (door) starten met sporten, en met ‘ons’ bedoel ik degene die jullie daarbij gaan helpen ondersteunen. Wij vormen letterlijk jullie stok achter de deur. Jullie zijn gemotiveerd, daar waar wij ook ooit begonnen. Inmiddels heet dit bij ons allang geen motivatie meer. Het is gevormd tot discipline. Een complete levensstijl. En precies dat, dat moet gecreëerd worden, dat moet ergens gaan ontstaan. Om ervoor te zorgen dat jij niet anders meer ‘wil’…

 

Laten we even bij het begin beginnen. We hebben de kerstboom net de deur uit geschopt. En zijn (denken we) helemaal klaar voor een frisse nieuwe start. Een complete reeks aan nieuwe doelen hebben we voor onszelf bedacht en vol frisse tegenzin starten we hier dan ook aan. We gaan nóg bewuster eten, we gaan nu écht hardlopen, we gaan nu eindelijk die paar kilo (die inmiddels eerder vermeerderd dan verminderd zijn) eraf beuken. Ja, nú moet het gebeuren. Herkenbaar? Vast en zeker. Om maar gelijk met de eerste open deur in huis te vallen. Hou het klein. Probeer eerst eens even één goed voornemen realistisch te vormen voor jezelf.

 

Vervolgens wil je het persoonlijk maken. Want past wat jij wil eigenlijk wel bij je?

Én maak het SMART, met een mooi woord. Een truc die al eeuwenoud is en gebruikt wordt om een doel goed te formuleren. Dit wil zeggen dat je je goede voornemen dus Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden gaat maken. Weet dat wij je kunnen helpen je voornemen SMART te maken.

 

Wellicht heb je dit ook allemaal al wel eens vaker gehoord. En denk je misschien alsnog wel, het zal wel. Mij lukt het toch niet. Het gevolg hiervan zal dus waarschijnlijk ook zijn dat je wel continu weer de stap neemt om nieuwe dingen te ondernemen, of wellicht te proberen. Of, misschien denk je ook wel, het zal wel, ik probeer het niet meer. Daaag goede voornemens. Ik blijf gewoon ‘m’n ding’ doen.

Persoonlijk denk ik dat het hem hier ook juist in moet zitten. Want, zoals ik je net al zei, hou het klein en maak het persoonlijk. Wat houdt dit in voor jou? Want wie ben jij als persoon? En dan doel ik vooral op, wat vind jij jezelf waard? Misschien lijkt dit nog steeds een heel clichéverhaal voor je. Maar wees nu eens even echt eerlijk. Wat vind jij jezelf nu waard? En hoe groot is die eigenwaarde van jou? Is die eigenlijk wel net zo groot als die lijst met goede voornemens die je jezelf oplegt?

 

En hoe zit het met je tijd? Dat de mens een mega gewoontedier is, hoef ik jou waarschijnlijk ook niet uit te leggen. Maar besef je je daarmee ook wel hoeveel tijd, aandacht en bewustzijn gedragsverandering kan innemen? Heb jij die tijd op dit moment wel? En ben je bereid die tijd hier ook voor te nemen? Of zit je momenteel in een fase waar dit eigenlijk helemaal niet zo passend is.

 

Daarnaast is het essentieel om jezelf af te vragen waar je motivatie daadwerkelijk vandaan komt. Is deze intrinsiek of excentriek? Dus, komt deze uit jezelf of komt deze toch stiekem uit externe factoren voort. Hoe kan je ervoor zorgen dat je deze dan intrinsiek gaat maken. Weet dat dit ook dingen zijn waar wij je mee kunnen coachen. Een personal training is niet altijd een fitnesstraining, het kan ook een goed gesprek zijn. Over voeding, of over hoe rot jij in je vel zit, of hoeveel moeite jij dagelijks ervaart om van je hoofd in je lichaam te komen. Of over hoe jouw omgeving je zou kunnen ondersteunen.

 

Weet dat je keuzes zult moeten maken, prioriteiten en grenzen voor jezelf zal moeten gaan stellen om een goed voornemen te laten slagen.

 

En dan als laatste, hoe zou jij je omgeving op dit moment beschrijven? Want wat betekent het voor jouw omgeving, als jij ergens compleet voor gaat? Van 0 naar 100. Want misschien lukt het nu wel. Stel je eens voor, je leven 180 graden omgooien. Voor het eerst in je leven voor jezelf kiezen in plaats van altijd maar voor een ander. Doen wat je leuk vindt, maar dan ook écht leuk vindt. Want laten we eerlijk zijn, we denken inderdaad vaak op voorhand al aan allerlei beren op de weg. We verzinnen nieuwe excuusjes en we hebben misschien wel honderd verborgen angsten en onzekerheden.

Maar wat als. Zou je dan een leuker mens worden, of misschien in eerste instantie wel niet? En is dit het je ook waard? Wat wil jij eigenlijk voor mens zijn, of voor partner, vriend/vriendin, broer/zus, vader/moeder, dochter/zoon, opa/oma en ga zo maar door. Allemaal vragen die jezelf af kunt vragen. En het mooie is, je leven wordt hier ook echt mooier van. Jij wordt hier mooier van. Want je kiest. Waarvoor het ook is maakt niet uit. Je luistert naar jezelf.

 

Besef je dat je zelf de verantwoordelijk en regie hebt over je eigen leven. Jij maakt je eigen voornemens, je eigen doelen. En jij bepaalt hierin ook je eigen tempo. Al zet je vandaag eerst een paar stappen terug. Zolang je maar beseft dat je het zelf waard bent. Kijk maar eens wat er gebeurt op het moment dat jij je eigen keuzes gaat maken. Ik durf te wedden dat jouw zelfvertrouwen een mega boost krijgt op het moment dat jij afspraken die je met jezelf maakt na gaat komen vandaag.

 

Oh, en zullen we nog één laatste dingentje afspreken met elkaar? Geniet deze keer ook even van het proces, in plaats van je blind te staren op dat einddoel. In een maatschappij waar je succesvol of druk moet zijn om erbij te horen, je agenda niet meer leeg mag zijn. En jij alleen maar dingen doet op basis van continue verandering, reactie, goedkeuring en bevestiging zoekt op je sociale kanalen. Leeft voor beloningen (in welke vorm dan ook) en onbewust blijft hunkeren naar alleen meer en meer dopamine. Hoop ik dat je je beseft dat juist dát proces, zo ontzettend mooi is.

 

Slechts een stukje bewustwording. Dat is precies het goede voornemen waar jij mee zou willen beginnen vandaag!

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About