Iets wat ik maar al te vaak te horen krijg in het dagelijkse leven is dat mensen mij niet bepaald als een graadmeter zien om hun eigen motivatie te polsen. Vette onzin natuurlijk. Even los van het feit dat ik vind dat jij jezelf (en ik net zo goed) überhaupt niet moet vergelijken met een ander. Want jij bent jij en ik ben ik. En zo is iedereen, gewoon iedereen. Volg je hem nog? Anyway, iedereen is uniek en mooi op zijn manier. Dus, allereerst hou van jezelf. Met of zonder motivatie 😊
Iets waar ik in de loop der jaren wel achter ben gekomen, is dat hoe graag ik dat ook zou willen (duh, het is inmiddels mijn beroep) ik een ander niet kan motiveren. Je kunt een ander namelijk niet aanzetten tot motivatie. Onlangs luisterde ik een podcast waarin dit des te meer bevestigd werd. Het bestaat gewoon niet. Je kunt nog zo hard je best doen om een ander over te halen of te overtuigen van iets, wat dan ook, maar zolang een ander daar niet zelf in geloofd of iets niet zelf wil, gaat het je simpelweg gewoon niet lukken. Dus bespaar jezelf die moeite.
Wat je wel kan, is een ander inspireren, en aanzetten om zijn eigen intrinsieke motivatie op te zoeken. In plaats van iemand overtuigen of motiveren, kan je de ander wel inspireren om zichzelf verder te gaan ontwikkelen. Iemand moet zelf iets gaan leven. En dat is misschien nog wel zoveel mooier, want motivatie hebben we niet altijd, dat komt en dat gaat. (Ook bij mij, echt waar). Intrinsieke motivatie, iets dat jij echt graag zelf wilt, omdat jij er beter van wordt, je er beter van voelt, of waar je misschien wel succesvoller van wordt, kun je wél vasthouden. Want dat is niet iets wat vanuit je omgeving komt, of door sociale druk of verwachtingen. Nee, dat ben jij.
Tik op google ‘motivatie’ in, en je vindt waarschijnlijk ontelbare plannen, tips en theorieën hierover. Uiteindelijk komen al die dingen op hetzelfde neer. Je zou motivatie kunnen zien als een lift in een hoog gebouw. Met deze lift kun je naar verschillende etages van het gebouw. De lift stelt het spectrum van motivatie voor, met zijn etages als verschillende fases van motivatie. Deze lift beweegt altijd tussen ‘0 motivatie’ ; begane grond en ‘motivatie’ ; de top van het gebouw. Hierbij is de top van het gebouw ‘intrinsieke motivatie’. Alle verdiepingen eronder zijn vormen van ‘extrinsieke motivatie’.
Klinkt simpel, toch?
In de onderste fase van ‘0 motivatie’ spelen vaak gevoelens als onzekerheid en onwetendheid een rol. Er zijn mensen die hun hele leven in deze fase blijven hangen. Dit kan verschillende redenen hebben. En dat is ook niet erg, dat gebeurt gewoon..
Neem je de lift omhoog, dan kom je langs verdiepingen van extrinsieke motivatie. In deze fases word je gemotiveerd door factoren van buitenaf. We kunnen deze opdelen in 2 verschillende fases :
1. Moeten
De eerste verdiepingen die je tegenkomt in extrinsieke motivatie zijn degene waarbij je iets doet, omdat je denkt dat het moet.
Deze gaat vaak ook gepaard met angst voor bepaalde consequenties als je het niet doet. Of een enorme sociale druk vanuit je vrienden of familie. Er word iets van je verwacht.
2. Willen
Je bereikt de laatste fases van extrinsieke motivatie, als je iets doet omdat je wilt dat iets gebeurd of veranderd.
Misschien heb je maanden krachttraining gedaan en begin je eindelijk te merken dat je niet meer elke ochtend opstaat met spierpijn. Je wilt dit graag vasthouden dus je blijft door trainen. Of misschien wil jij wel diegene zijn die elke dag 15 minuten mediteert, of zijn stappendoel haalt.
Dan de laatste verdieping, ‘de top’. Oftewel intrinsieke motivatie. Hier doe je iets omdat je oprecht geniet van de activiteit zelf. (Nee, ik geniet zeker van niet iedere krachttraining die ik doe 😉 ik geniet zeker wél van alles wat het me nu en op de lange termijn brengt).
Wil jij meer weten over intrinsieke motivatie? En welke factoren hierin de basis vormen? Kom dan gewoon eens bij me langs. Ik werk in een gym waar ik je met alle plezier kan helpen jouw doel te verduidelijken. En wie weet kunnen we vanuit daar samen wel een persoonlijk gameplan opstellen. Lijkt mij leuk!