jkl
Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

Niet diëten maar meer eten

Ondertussen bestaan er wel honderden diëten en allemaal vertellen ze ons precies hoe we zouden moeten afvallen. Type het woordje dieet in op google, loop de eerste de beste boekenzaak binnen en je vindt ze, diëten in talloze soorten en maten. Vanzelfsprekend beweert ieder dieet de wijsheid in pacht te hebben en verkopen ze de mooiste verhalen. Vooral over hoe je zo snel mogelijk zo veel mogelijk afvalt. Toch zitten er behoorlijk wat addertjes onder het gras bij de meeste diëten. Hier wil ik jullie graag bewust van maken. Een dieet, welke dan ook, volgen? Wees verstandig en doe het niet. Ik ga je uitleggen waarom!

 

Een dieet is helemaal niet persoonlijk
Al die honderden diëten houden geen rekening met jouw persoonlijke eigenschappen. Er wordt totaal niet gekeken naar jouw lichaamstype, je lichaamssamenstelling, je voorkeuren, je persoonlijke doelen en je leefomstandigheden. Je krijgt een dieet met een standaard dagmenu en algemene richtlijnen en daar moet je het mee doen. Deze richtlijnen zeggen niks over jou als persoon. Het is een algemeen plan. En allesbehalve een persoonlijk plan.

 

Vaak betekent een dieet op rantsoen
Alle diëten hebben een eigen uitgangspunt en theorie. Van buitenaf lijkt het alsof ze allemaal een ‘magische methode’ verkondingen, welke bij elk dieet weer anders is. Door bijvoorbeeld weinig koolhydraten te eten, en veel eiwitten, of juist door een sapkuur te doen, val je af. En dus werkt het dieet, zou je zeggen. Maar eigenlijk worden we hier best wel een beetje voor de gek gehouden, want alle diëten hebben één grote overeenkomst: als je ze volgt krijg je bijzonder weinig calorieën binnen.  Dus dat je gaat afvallen is nogal logisch. Je krijgt minder calorieën binnen, dus je verliest gewicht. Dit heeft niets te maken met het ‘magische’ effect van het dieet. Dit komt gewoon doordat je simpelweg minder eet.

 

 

Je lichaam werkt niet optimaal als gevolg van tekorten
Zoals je weet bestaat onze voeding uit allerlei voedingsstoffen die functies hebben in ons lichaam. Wil je gezond zijn, dan moet je deze in bepaalde mate binnenkrijgen. Dat wil dus zeggen dat je van alle productgroepen die er zijn, een bepaalde hoeveelheid per dag nodig hebt. Bij een dieet is het vaak het geval dat de dagelijkse portie van producten drastisch verkleind wordt, of zelfs geschrapt, waardoor je te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit heeft in zekere zin invloed op je gezondheid. Je valt misschien wel af, maar je lichaam werkt niet optimaal. Een veel voorkomende klacht bij diëten is bijvoorbeeld dat de stoelgang verslechterd. Dit is in veel gevallen simpelweg een gevolg van te weinig voedingsstoffen als vezels en goede vetten.

 

Bye spieren
Tijdens het volgen van een dieet, val je waarschijnlijk heel snel af. Ook hier zit hier weer een adertje onder het gras. Buiten het feit dat te snel afvallen sowieso niet goed voor je is, en vaak ook niet blijvend is, verlies je naast de gewenste vetmassa, ook een hoop vocht en spiermassa. Je lichaam krijgt namelijk zo weinig calorieën binnen, dat het als reactie energie uit je spieren gaat halen. Je spiermassa wordt afgebroken, en dat is nou juist wat je niet wilt. Toch? Spiermassa verhoogt namelijk je vetverbranding. Het geeft kracht en zorgt voor mooie vormen in je lichaam. Tijdens een dieet worden dus eigenlijk de verkeerde delen van jouw lichaam afgebroken. En ja, je valt misschien heel snel af, maar je komt ook heel snel op een plateau terecht. Dat betekent dat je gewicht gelijk zal blijven en je niet meer verder komt. Wil je dit doorbreken zul je nog minder moeten gaan eten dan je al doet. De ervaring leert dat dit voor bijna niemand vol te houden is, logisch.. Het resultaat? Je gaat weer meer eten, misschien zelfs overeten door het extreme dieet wat je volgt, en komt net zo hard weer aan.. Je bent geen steek verder gekomen.

 

Diëten zijn niet praktisch
Of een voedingspatroon blijvend werkt, hangt af van of het praktisch en dus haalbaar is. Het moet passen in onze wereld, bij onze westerse levensstijl, bij jouw persoonlijke levensstijl en bij jouw gezinssituatie bijvoorbeeld. Is het dieet dat je kiest haalbaar? Dit zou een hele belangrijke vraag moeten zijn.

 

Hoe haalbaar is het om je leven lang weinig koolhydraten te blijven eten?
Hoe haalbaar is het om je leven lang weinig vetten te eten?
Hoe haalbaar is het om je leven lang volgens een vast dagmenu te eten?
Hoe haalbaar is het om je leven lang volgens restricties te leven?

 

Precies, dat is niet haalbaar. Het is best haalbaar al dit bovenstaande voor een korte periode vol te houden. Maar is het ook haalbaar op de langere termijn? Nee. Je hebt namelijk helemaal geen zin om altijd maar producten te schrappen en jezelf restricties op te leggen, dat houdt niemand vol. Of om anders te eten dan de rest van je gezin. Doordat het niet praktisch is, is het ook niet duurzaam..

 

 


Er vindt geen gedragsverandering plaats
Wil je jezelf een nieuw voedingspatroon aanleren? Dan moet je een gedrags- verandering ondergaan. Door je gedrag te veranderen kun je met nieuwe gewoontes resultaten boeken. Zoals bijvoorbeeld die paar extra kilo’s aan vet verliezen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je eerst zien dat je je gedragingen en gewoonten van nu in kaart brengt. Welke gedragingen dragen bij aan je doel (bijvoorbeeld afvallen) en welke gedragingen doen dat niet? Wanneer je dit weet kun je actief aan de slag met het integreren van nieuwe (gezondere) gewoontes in jouw levensstijl. In de meeste diëten wordt hier echter niets mee gedaan. Je krijgt een voedingsplan, een dagmenu of een methode. En hier moet je het mee doen. Er wordt niet gezegd over wat je op dit moment goed doet of wat beter kan. Stop je met het dieet, heb je dus ook geen handvatten voor hoe je verder moet. Het resultaat? Precies. Je valt weer net zo hard terug in je oude gedrag. Het gevolg? Je komt waarschijnlijk weer net zo hard aan..

 

Vet verliezen en fysieke veranderingen kosten tijd. En ook gedragsverandering vraagt vaak om veel geduld. Maar ik beloof je, aan het einde van de streep is dit het dubbel en dwars waard!

 

De kans dat je een ongezonde relatie met voeding opbouwt is groot
Al die diëten kunnen ook nog een ander gevaar met zich meebrengen. Want wat is een logische reactie als we zien dat er zoveel verschillende diëten zijn, ieder met zijn eigen regels, restricties en verboden producten? We kunnen een angst gaan ontwikkelen voor voeding en bepaalde voedingsmiddelen. We zijn ten einde raad, weten niet meer wat we moeten eten en daardoor kan er een gezonde relatie met voeding ontstaan. Denk maar eens aan de volgende uitspraken: van brood en pasta word je dik, van fruit word je dik dus eet het niet te veel, van ‘s avonds laat eten word je dik. Als je het mij vraagt, allemaal dikke vette onzin. Dit baart mij oprecht zorgen én ik kan er ook wel eens boos om worden. Zeker in deze tijd waarin we leven, waarin we al die perfecte plaatjes zien op insta, hoe dunner hoe beter. De 1000-1200 calorieën diëten vliegen ons om de oren. En het draait allemaal om het fysiek willen veranderen. Maar wat als we nou eens beginnen met eten voor een gezond functionerend lichaam. In plaats van alleen maar dat uiterlijke plaatje..

 

De wetenschap heeft ons bewezen dat je in een calorie tekort wilt zitten om vetverlies te realiseren, wat betekent minder eten dan je lichaam verbruikt, maar het gevolg van deze al diëten is vaak dat we gaan ondereten. En dit kan (met name voor jonge vrouwen) een enorme impact op de gezondheid hebben. Denk aan gevolgen, waaronder een paar al eerder genoemd:

 

– Enorm snel gewicht verlies (spier en kracht)
– Metabolisme daalt drastisch
-Verlies van energie, libido, menstruatie of haar
-Ontwikkeling van binge eating disorder
-Terug aankomen in gewicht (+meer)
-Veel honger en weinig flexibiliteit

 

 

Focus op de basis
Het is echt zo, elke maand zijn er weer nieuwe diëten trending. Dit zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Ik hoop dat jij na het lezen van mijn blog wel iets beter weet en al de bovengenoemde redenen om geen diëten te volgen goed in je oortjes knoopt.  Laat je asjeblieft niet beïnvloeden door die hippe dieetgoeroe, BN’er of insta influencer met dat perfecte lichaam. Focus op de basis, zorg dat dat fundament staat. Dan ben je gewoon écht goed en duurzaam voor jouw lichaam bezig.

 

In plaats van diëten wil je eigenlijk juist meer gaan eten. En dan bedoel ik niet in de vorm van calorieën, maar wel in de vorm van volume. Je kunt jezelf hier behoorlijk mee voor de gek houden. Niet alleen psychisch werkt dit ontzettend goed, ook qua verzadiging gaat je dit gewoon enorm goed helpen. En hoe fijn is dat, voor je gevoel juist alleen maar meer eten, terwijl je ondertussen wel gewoon afvalt. Ik luisterde laatst een podcast van Arie Boomsma met Nurdin Pattipilohy over afvallen (uit ‘Een serie over voeding’). Waarin dit heel mooi uitgelegd wordt en er enkele goede voorbeelden gegeven werden hiervan. Super interessant!

 

Probeer bijvoorbeeld je normale portie rijst eens te halveren, en er 200 gr bloemkoolrijst aan toe te voegen. Of je portie pasta, te mengen met groente pasta. Je hebt zo veel meer volume en eet ondertussen veel meer groenten, wat gezonder is en ook daadwerkelijk veel meer verzadigd. Of maak een grote salade met veel groenten, in plaats van een boterham. Of een grote bak kwark met fruit en noten/zaden. Ik durf te wedden dat als jij gaat focussen op volume eten en verzadiging, het absoluut niet zal voelen alsof je bezig bent met streng afvallen, maar dit dus wel gebeurt.

 

 

PS en last but not least
Wat ik hier heb geschreven gaat puur en alleen over de populaire afvaldiëten. Er bestaan natuurlijk ook specifieke voedingsplannen die wel gericht zijn op personen met bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte of een ander medisch probleem. Wanneer zo’n voedingsplan is opgesteld door een diëtist is dat juist een goede zaak, en zijn bovengenoemde punten uiteraard niet van toepassing.

 

Enne.. GENIET af en toe ook gewoon even lekker van iets minder voedzaams.

 

 

Was die weer! Ik hoop jullie hier weer een stapje mee verder te helpen in mogelijk je eigen proces. Heb je hulp nodig hierbij? Let me know! Misschien kan ik je wel helpen.

 

Fijn weekend. ?

 

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About