superfoods
Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

Superfoods my ass

Ik heb jullie in één van mijn eerste blogs, over de kiwi, al een beetje laten merken wat ik van alle zogeheten ‘eet hypes’ vind. Superfoods, powerfoods, je kan het zo gek niet bedenken. Het is allemaal wel ergens goed voor. Vaak resulteert het naar mijn mening alleen maar in een minder gevarieerde levensstijl (wat denk ik sowieso al minder gezond is) en een heel zwart-wit denkbeeld wat betreft je voeding.

 

Want wat maakt voeding nou een wonder middel? En waar word dit eigenlijk op gebaseerd? Ook jij kent ze vast zelf wel, de zogeheten superfoods.

 

Kokosolie, kool, avocado , goji bessen, açai bessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras, en ga zo nog maar even door.

 

Ze zouden door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. Maar de geclaimde gezondheidseffecten hiervan zijn over het algemeen toch niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.

 

Zelfs gewone bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega 3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden als superfood gezien. 

 

 

Ik ben van mening dat het eigenlijk gewoon dikke vette onzin is. Blijkbaar zijn wij als mensen gewoon heel erg gevoelig voor het label of etiket op een bepaalde fruit of groentesoort, dat de indruk wekt dat het eten van deze soorten gezonder is dan het eten van andere soorten. En trappen we er zo toch keer op keer in.

 

Sorry. Ik ga je even uit de droom helpen. Er bestaat niet één voedingsmiddel dat alle essentiële voedingsstoffen kan leveren dat je lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten, gewoon volgens de (ouderwetse) Schijf van Vijf, is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

 

Sommige producten, die claimen superfood te zijn, bevatten naast gezonde voedingsstoffen, ook voedingsstoffen die minder goed zijn voor je gezondheid. Zo zijn er aanwijzingen dat bepaalde stoffen in cacao een gunstig effect hebben op de bloedvaten. Maar in chocolade zit ook veel verzadigd vet. Verzadigd vet vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten. En, voor wie dat nog niet wist, chocolade bevat bovendien veel calorieën.

 

Daarnaast kan het zelfs voorkomen dat bij een teveel aan bepaalde hype producten (dit kan natuurlijk ook in zijn algemeenheid gelden), juist bepaalde klachten ontstaan. Om als voorbeeld goji bessen te nemen, het is bekend dat de inname van grote hoeveelheden hiervan klachten als misselijkheid en overgeven kan veroorzaken. Ook zijn er enkele gevallen bekend van allergische reacties na het eten van deze bessen bij mensen die al een voedselallergie hadden. Ben je zwanger? Eet dan uit voorzorg liever geen goji bessen.

We worden de afgelopen jaren sowieso al genoeg plat gegooid met alles wat ongezond zou zijn.

 

‘Eet dit, maar eet dit niet.’ Voor mij is het eigenlijk nooit echt duidelijk geweest waar deze lijstjes nou eigenlijk vandaan komen. We doen met zijn allen vaak zoveel aannames over voeding, die dikwijls niet eens waar zijn.

 

Ik kijk zelf altijd liever op een andere manier naar voeding. Niet zozeer als in gezond of ongezond op zichzelf, maar meer als in voedzaam of minder voedzaam. Zeker in de context als een dieet in zijn geheel. En het algehele doel van ieder dieet, zou eigenlijk het variëren van verschillend voedsel moeten zijn. Met de focus op het kiezen van meer voedzame producten in plaats van minder voedzame producten over het algeheel. En puntje bij paaltje, de hoeveelheid hierbij.

 

Dus eerlijk gezegd is de term superfood dus gewoon puur clickbait. Ze betekenen niets meer of minder dan zinloze nutritionele overhypes. Als reiningen of detoxen, gebaseerd op weinig anekdotisch bewijs.

 

Het moraal van dit verhaal. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft. Als je gevarieerd eet, volgens de schijf van vijf krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Enkele voorbeelden uit de schijf van vijf zijn : groente, fruit, noten, vette vis, olijfolie & groene thee.

 

Eten ontworpen op basis van superfoods, kan je voedselplanning trouwens ook nog eens onnodig complex maken. Waarbij consumenten zich meer richten op afzonderlijke ingrediënten dan op algemene voedingskeuzes.
Maar hey, just saying.. 🙂

 

Fijn weekend!

 

 

Bron :

https://youtube.com/watch?v=hMmUc8NpC7 k
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/superfoods.aspx

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About