tijdvooreentoetje
Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

Tijd voor een toetje

Wie mij volgt op Instagram (@nikkikaatee) weet dat ik een enorme liefhebber ben van alles wat ook maar in buurt komt van kwark, en dan vooral die met lekkere smaakjes en het liefst zo hoog mogelijk in eiwitten. Eiwitten eten, ook wel proteïne genoemd, vind ik belangrijk. En dat zijn ze ook. We hebben het hier al eens eerder over gehad, maar het zijn dé bouwstenen voor je spieren. Ze bestaan namelijk uit aminozuren, die de sleutel vormen tot het succesvol versterken van je spieren. Het is eigenlijk heel simpel. Door een workout lopen je spiervezels kleine scheurtjes op, en om sterker te worden, wil je die scheurtjes weer laten herstellen. Door voldoende eiwitten te nuttigen, worden de beschadigde cellen vervangen door nieuw en sterker eiwit. Hierdoor heb je minder last van spierpijn én worden je spieren sterker. En dat is wat je uiteindelijk wilt, toch?

 

Dus of je nu aan het hardlopen, fitnessen, schaatsen, hockeyen of tennissen bent, je hebt ze nodig. Ik heb met krachttraining echt het doel om spiermassa op te bouwen, dus ik eet dagelijks zo’n 120 gram aan eiwit.

 

Dat is best wat, ja.. Zeker als je geen of weinig vlees en vis eet, is het soms lastig je dagelijkse eiwit inname te halen. Daarvoor zijn dit soort kwarkjes helemaal top. Om jullie een beetje te helpen met je keuze hierin ga ik je vertellen waar ik meestal op let bij het kopen van mijn proteïne kwark. En ik deel hier dan ook mijn lijst met favorietjes, speciaal voor jullie!

 

Mijn zelf samengestelde Top 10 :

 

Nr 1. Isey Skyr – Licht gezouten caramel

Ja! Deze kennen we! Hij komt regelmatig voorbij in mijn story’s en ik zeg je eerlijk, het liefst eet ik hem elke dag. Deze is, als je van zoute caramel houdt, gewoon écht baas. Een bak van 400 gr bevat maar liefst 38,4 eiwitten en maar 220 kcal. En de structuur is gewoon god-de-lijk. Een echte lifesaver, the best snack ever als je het mij vraagt, deze mag echt nooit verdwijnen. Dus, @iseyskyrnl mochten jullie nog een product tester/ambassadeur zoeken…
Verder zit er per 100 gr : 0,2 gram vet in (waarvan 0,1 verzadigd), 3,7 gr koolhydraten (waarvan 3,1 suikers) en 0,26 gram zout. Oh, en hij is glutenvrij. Een beetje walnoten erbij voor gezonde vetten, en hmm..

 

Nr. 2 Hipro Danone – Skyr stijl Pindakaas-Banaan smaak

Love deze combo! Ik eet het zoals sommige van jullie weten ook regelmatig op een rijstwafel, pindakaas + banaan. Want dit is gewoon een bazencombinatie. Deze is super qua macro’s en een perfect formaatje om mee te nemen voor tussendoor. Soms meng ik hem ook wel eens met een beetje eiwitpoeder (10 gr) omdat er net 15 gr inzit, wat eigenlijk soms weer net te weinig is. Maar deze gaat er ook regelmatig in. Er is ook een bosbes variant, maar die durf ik niet aan, geen idee waarom overigens maar anyway. De macro’s per 100 gr: 0,1 gr vet (verzadigd), 4,4 gr koolhydraten (waarvan 4 gr suikers), 9,3 gr eiwit en 0,1 gr zout. Een portie bevat met 160 gr maar 90 kcal! Gewoon top als je het mij vraagt.

 

Nr. 3 Ehrmann – High protein Chocolate mousse

Een bakje van 200 gr dat per 100 gr 76 kcal bevat. 1,7 gr vet (waarvan 1,1 verzadigd), 5,0 gr koolhydraten (waarvan 4 suikers), 10 gr eiwit en 0,10 gr zout. Dit is ook echt heaven hoor hey. Gewoon een verantwoorde choco mousse, wie kan daar nou nee tegen zeggen. Heerlijk luchtig en perfect qua smaak. En, voor who cares, ook nog eens lactose én glutenvrij.

 

Nr. 4 – Ehrmann – High protein Vanille mousse

Ik moet zeggen, voor een chocolade liefhebber, vind ik deze variant ook echt heel erg lekker. Dus dit was een twijfelgevalletje. Deze bevat qua voedingswaarden 1,5 gr vet (waarvan 1,0 verzadigd) per 100 gr, 5,5 gr koolhydraten (waarvan 4,0 suikers), ook 10 gr eiwit en 0,12 gr zout. Qua calo’s exact hetzelfde als de chocolade variant. Dus 152 voor een bakje. Prima te combineren trouwens ook met wat fruit en muesli of iets dergelijks.

 

Nr. 5 – Isey Skyr – Straciatella

Oeh ja, deze wint het niet van de caramel, maar dit is ook zeker een aanrader. Er zitten lekkere stukjes chocolade in, precies genoeg en goed qua grootte en de structuur van deze is wederom ook weer top. Wel wat hoger in kcal ook dan de caramel variant. Maar voor mij dé perfecte ‘cheat’ op een avond in het weekend als ik probeer niet te zondigen. Of om simpelweg aan mijn eiwitten te komen.

Per 100 gr : 2,2 gr vet (waarvan 1,4 verzadigd), 3,8 koolhydraten (waarvan 2,9 suikers), 9 gr eiwit, 0,12 gr zout en 71 kcal.

 

Ik had mijn lijstje eigenlijk al af.. Maar toen vond ik ein-de-lijk na een half jaar zoeken ook nog de nieuwste variant van Isey Skyr – Lemon Cheesecake. Deze vind ik ook wel echt heel erg lekker. Lekker fris, voor de afwisseling. Omdat ik dit niet ten koste wil laten gaan van deze Top 10, krijgt ie een gedeelde 5e plek met de Straciatella variant. De Lemon Cheesecake is qua structuur ook echt weer op z’n isey skyrs fantastisch en bevat kleine stukjes cheesecake. Lekker als tussendoortje voor de afwisseling. Deze is dus zeer zeldzaam verkrijgbaar en ook alleen maar in kleine verpakkingen van 170 gram. Maar ik denk dat dat voor deze smaak ook net goed is.

Per 100 gr : 0,2 gr vet (waarvan 0,1 verzadigd), 4,8 gr koolhydraten (waarvan 3,8 suikers), 9,5 gr eiwiten 0,20 gr zout.

 

Nr 6 – Optimel magere kwark met magere yoghurt 0% vet – Vanille

Simpel, maar wel lekker.

Per 100 gr : 0 gr vet, 3,6 gr koolhydraten (waarvan 3,3 suikers), 7 gr eiwit en 0,13 gr zout. Oh, en nog wat vitamine B12, B2 en calcium. Een bak van 500 gr bevat maar 215 kcal, wat mij betreft met een appel erdoor een prima lunch ook op z’n tijd. Verzadigd goed en qua structuur door de combi kwark en yoghurt iets dunner en mengbaarder. Deze kun je trouwens in best veel smaken ook weer vinden. Ik meen wel dat dit een van de beste is qua macro’s. @optimel ik huil stiekem nog steeds om het feit dat jullie de koffie variant uit het assortiment gehaald hebben. Dit was echt de lekkerste ooit. Met pure chocolade erdoor. Echt, heel jammer.

 

Nr. 7 – Melkunie – Protein Coconut 0,5% fat quark

Ja, ik vind deze top. Ik hou echt van kokos en ik hou echt van de structuur ook weer van Melkunie. Deze eet ik niet heel vaak omdat de calorieën echt wel wat hoger zijn en er ook wat meer suiker in zit dan ik liever wil. Maar soms, met wat aardbeitjes en pure choco, hmm..

Per 100 gr: 0,5 gr vet (waarvan 0,4 verzadigd), 6,3 gr koolhydraten (waarvan 5,8 suikers), 10 gr eiwit en 0,1 gr zout en 73 kcal. Deze kwark is overigens ook lactose vrij.

 

Nr. 8 – Lindahls – Straciatella
Weer straciatella, en ook gewoon echt wel lekker. Lindahls heeft over het algemeen ook goeie kwarken vind ik. Lekker qua smaak en structuur en ook gewoon goede voedingswaarden die prima in een verantwoorde levensstijl passen.
Per 100 gr: 0,6 gr vet (waarvan 0,2 verzadigd), 3,4 gr koolhydraten (waarvan 3,2 suikers), 11 gr eiwit en 0,1 gr zout. De stukjes chocolade zijn ook lekker groot in deze kwark en de structuur is ook wat dikker. Voor mij blijft de Isey Skyr wel hoger staan in het lijstje, maar de smaak is goed.

 

Nr. 9 – Magere kwark vrij van lactose AH
Gewoon plain magere kwark, van eigen merk Appie. Toevallig lactose vrij. Wel eens geëxperimenteerd hiermee en ik moet zeggen ik voel me wel minder opgeblazen dan normale kwark, na het eten van deze. Ik eet deze heel vaak ’s avonds doordeweeks. Als pre bed maaltijd, met wat fruit, nu in de zomer veel aardbeien, maar doorgaans van alles, en een beetje pure chocolade of wat muesli. Qua smaak en structuur gewoon echt hele lekkere kwark met fijne voedingswaarden.

Per 100 gr : 0,2 gr vet (waarvan verzadigd 0,1), 3,5 gr koolhydraten (waarvan 3,5 suikers), 8,5 gr eiwit, 0,1 gr zout, 123 mg calcium en 50 kcal.

 

Nr 10 – AH Magere Franse kwark
Ja, ook deze gewoon lekker naturel. Voor smaak of extra eiwitten kun je natuurlijk altijd wat eiwitpoeder erdoor heen roeren. Maar ik vind deze oprecht ook gewoon heel lekker naturel. Wel met wat fruit, noten, pure choco of muesli erdoor.

Per 100 gr: 0 gr vet, 4 gr koolhydraten (waarvan 4 suikers), 8,9 gr eiwit, 0,1 gr zout, 129 mg calcium en 52 kcal. Verkrijgbaar in 500 gr én in 1000 gr, ook heel erg fijn.

 

 

 

Waar let ik op als ik naar macro’s kijk. Ik wil eten, het liefst zoveel mogelijk, dus ik let er altijd op dat een product simpelweg niet al te hoog is in kcal. Tenzij we cheaten, dan gaan we ervoor.

Verder, let ik er altijd op dat een product, let op, per 100 gr niet meer dan 5 gr aan suiker bevat. Geen kunstmatige stoffen bevat. En of er minimaal zo’n 20 gram aan eiwit in zit per portie. Hoe meer, hoe beter! Vetten en koolhydraten let ik doorgaans niet zo op. Vaak als producten hoger zijn in vetten bevatten ze simpelweg meer kcal, vetten hebben we zeker nodig, maar met dit soort producten wat mij betreft liever niet al te veel!

 

En last but not least, wanneer kun je je eiwitten nu het beste nuttigen.

Er wordt vaak gezegd dat dit binnen een half uur na je workout moet zijn. Nu is het inderdaad wel belangrijk om na je workout zo snel mogelijk een portie naar te binnen te harken. Zo kan je lichaam zo optimaal mogelijk herstellen. Maar ook gedurende de rest van de dag, blijft dit belangrijk. Zorg er dus altijd voor dat je eigenlijk bij iedere maaltijd iets van eiwitten nuttigt. Dit kan in verschillende vormen zijn natuurlijk. Denk ook aan vlees, vis, bonen, groenten, eieren. De kwarkjes zijn slechts een makkelijke en snelle toevoeging. En kunnen natuurlijk op z’n tijd ook zeker door als extra toetje!

 

Maar met sommige kleine verpakkingen is er in ieder geval geen excuus meer om na het sporten geen eiwitten binnen te krijgen. Een eiwit shake werkt daarvoor trouwens ook nog altijd prima. Misschien iets makkelijker voor onderweg. Maar hey, je kunt ook gewoon standaard zorgen voor een lepel in je tas. En sommige dingen kun je echt wel even buiten de koelkast bewaren.

 

 

Ik ben fan! #tijdvooreentoetje

 

 

 

 

 

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About