chicken kebab skewer with grilled vegetables barbecue
Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

Time to BBQ!

Het barbecue seizoen is officieel geopend. Het is heerlijk weer en het EK voetbal is ook weer begonnen. En wie denkt dat barbecueën en afvallen niet samen gaan, heeft het mis. Ik deel hier 10 tips om je te laten zien dat je gewoon lekker kunt genieten zonder je doelen uit het oog te verliezen.

 

Dus bij deze, 10 tips voor een lekkere BBQ zonder je doelen uit het oog te verliezen!

 

Don’t start Hangry
Wat we vaak doen om alvast te beginnen met het compenseren van calorieën, is onszelf helemaal uithongeren tot aan de barbecue. Maar denk even goed na, wat denk je dat er gebeurt als je met mega honger aan de barbecue begint? Jep. Je verliest alle controle over jezelf en eet meer dan je eigenlijk van plan was. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar eet juist voordat je begint met barbecueën een flinke lunch of neem nog even een snack. Dit voorkomt het gedachteloos snaaien van stokbrood met kruidenboter.

 

Lever een bijdrage
Wanneer je zelf een barbecue organiseert heb je zelf de controle over wat er op tafel komt, en kun je dus bewust kiezen voor verantwoorde gerechten. Wanneer je wordt uitgenodigd is dit natuurlijk niet het geval. En ben je geheel overgeleverd aan wat ze daar te bieden hebben. Om dit een beetje te beïnvloeden, kun je zelf voorstellen een gerecht mee te brengen. Op die manier weet je zeker dat er iets voor je bij zit en heb je je calorie inname nog enigszins onder controle. Daarnaast is het ook nog eens attent. Ik zeg win win!

 

Magere eiwitten
Kies voor magere vleesproducten zodat je meer kunt eten voor minder. Voorbeelden hiervan zijn ; kipfilet, biefstuk, varkenshaas, runderlappen enz. Of vis. Maak bijvoorbeeld vispakketjes door zalm of witvis met een plakje citroen en dille in aluminiumfolie te verpakken en op de BBQ te stomen. Je kunt ook denken aan garnalenspiesjes met knoflook. Kies bij gebruik van kaas of yoghurt de magere varianten zoals 30+ kaas.

 

Maak je sauzen en dressing zelf
Alle kant-en-klare cocktail-, knoflooksausjes en mayonaisedressing kun je beter laten staan. Maak in plaats daarvan je eigen versie, om zelf de calorieën te bepalen. Gebruik bijvoorbeeld 0% vet Griekse yoghurt met komkommer, knoflook, citroen, bieslook en peper voor je eigen frisse Tzatziki. Of maak met vetvrije naturel dressing en magere yoghurt een lekkere eigen dressing.

 

Krachtige marinades
Zorg ervoor dat je alles goed marineert. En wees hierbij juist niet bang om teveel kruiden te gebruiken (pas wel op met teveel zout gebruik) want de marinade moet krachtig genoeg zijn om sausjes overbodig te maken. Check van te voren even wat de beste kooktijden zijn voor alle eiwitbronnen. Op die manier voorkom je dat het vlees of de vis te droog wordt waardoor je ook weer geneigd bent sauzen te gebruiken. Gebruik zout pas na het barbecueën als het gegrild op je bord ligt. Op die manier heb je ook je zoutinname zelf in de hand.

 

Drink voldoende water
Ja ja, hoewel we waarschijnlijk allemaal vinden dat alcohol bij barbecueën hoort, kun je dit toch beter laten staan. Ik denk sowieso altijd dat je beter kunt kiezen tussen een van de twee. Of minder verantwoord eten, óf aan de alcohol. Maar vooruit dan, probeer jezelf in ieder geval te beperken tot één glas alcohol of één biertje en drink daarnaast veel water. Je kunt je water iets smaakvoller maken door er vers fruit of munt aan toe te voegen. Mocht je toch iets anders willen nuttigen, ga dan voor een zero variant frisdrank.

 

Verdeel je bord
Maak op je bord een verdeling van 3 denkbeeldige vakken, de helft word gevuld met groente (bijvoorbeeld salade), een kwart met eiwit (bijvoorbeeld een kipspies) en het overige kwart met koolhydraten (bijvoorbeeld aardappelschijfjes of brood). Op deze manier heb je een gebalanceerde maaltijd en zie je beter wat je binnenkrijgt. Voorkom dat je 5 keer opschept en telkens andere combinaties maakt, zoals 3 worstjes en één lepel pasta en daarna kipfilet met een lepel groenten. Dit maakt het onoverzichtelijk wat je nou precies eet en op die manier ga je snel over je grens. Als je meerdere gerechten wilt proeven, hou dan de twee-eetlepels regel aan. Van elk gerecht mag je maximaal 2 eetlepels of 2 stuks.

 

80% regel
Probeer de 80% regel te hanteren. Dit betekent dat je eet totdat je ongeveer 80% vol zit. Je weet dat je dit punt bereikt hebt als je nog één heel bord op zou kunnen. Probeer langzaam te eten en neem nadat je bord leeg is iedere keer een pauze van minimaal 10 minuten. Je hersenen hebben namelijk 7  minuten nodig om een signaal vanuit je darmen op te vangen dat je verzadigd bent. Vaak kun je dan het beste aanvoelen of écht nog honger hebt, of dat je meer lekkere trek hebt. Op deze manier hou je ruimte over voor een toetje. Nadat je een toetje gegeten hebt, zou je verzadigd moeten zijn en je ook nog steeds comfortabel moeten voelen. Als je oncomfortabel zit, amper kan staan of niet eens recht kan zitten, dan ben je te ver gegaan. Om jezelf af te leiden van de honger kun je het beste focussen op gesprekken met je gezelschap of bijvoorbeeld een spelletje tussendoor doen.

 

Time for Dessert
Toetjes mogen zeker! En met dit weer is er niets lekkerder dan een frisse fruitsalade met een toefje slagroom. Probeer jezelf te vullen met meloen, aardbeien en andere bessen. Deze zijn lekker laag in calorieën en koolhydraten dus hier kun je vrij veel van eten. Bovendien smaakt het lekker fris en dorstlessend na al die zoute gerechten. Je zou ook voor een bolletje eiwitrijk ijs kunnen kiezen. Tegenwoordig zijn er veel varianten in de supermarkt verkrijgbaar die per bol minder dan 100 kcal bevatten. Met een kopje koffie erbij help je jezelf om de eetlust te remmen en is dit werkt ook altijd als een fijne afsluiter.

 

GENIET
Probeer niet de hele tijd bezig te zijn met calorieën tellen of het eten in het algemeen. Al die stress zorgt alleen maar voor emotie eten of een onbevredigend gevoel. Barbecueën kan altijd nog en eten zal er ook altijd zijn. Je hoeft je dus niet nu helemaal vol te proppen tot schuld aan toe. Focus je op het gezelschap, maak leuke herinneringen, geniet én relax!

 

Ik zeg proost! En een fijn weekend.

 

 

 

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About