Afbeelding Track and trace your fuel
Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

Track and trace your fuel

We weten allemaal hoe frustrerend het is, je begint met een dieet of een nieuwe afslankmethode. Je valt af, maar voor je weet zit het er weer aan. Het welbekende jojo effect. Of nog erger, je valt helemaal niet af. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 mensen zelfs aankomt van een dieet, in plaats van afvalt. Oeps! 

Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Eén van de belangrijkste redenen hiervan is dat bijna al die diëten ook eigenlijk niet vol te houden zijn.

Ze bevatten over het algemeen een saai en eentonig eetpatroon, vooral een hele hoop regels, en ook nog eens te veel beperkingen. Gewoon ook geen fuck aan dus. En neem nou van mij aan, eten is en blijft leuk. Zolang je het maar een beetje in de hand houdt. En dat kan jij!

Ik hoop door middel van dit blog over het tracken van voeding, je met name uit te leggen waar het allemaal om draait. Zodat je alle waardeloze diëten die je ooit geprobeerd hebt, en misschien ooit nog tegen gaat komen, voorgoed achter je kunt laten. En al je overtollige vet eindelijk gaat verslaan.

Het gaat namelijk bij afvallen vooral om het creëren van een negatieve energie balans.


What goes in versus what goes out, but i mean really… 

 

Vaak hoor ik ; oké, ik ben me echt wel bewust van wat ik eet. Zoveel eet ik echt niet. Ik val maar niet af. Of erger nog, ik drink alleen maar sapjes. Of ik ben nu toch begonnen met een goede detox kuur..


But wait, what?!


Want heb je ooit je voeding goed bijgehouden? En dan bedoel ik niet opschrijven of op kunnen noemen wat je zoal ongeveer eet op een doorgaande dag. Nee. Echt exact. Alles. Elke maaltijd invoeren in een voedingsapp. Die ook echt accuraat is. Waarbij je ook echt alles afweegt, en ook echt alles meetelt. Dus ja, ook dat ene dropje, en ook dat ene koekje, of wacht, waren het er nou toch twee? En ja. Ook die dikke latte macchiato die je vanmorgen tussen de bedrijven door genuttigd hebt. Stiekem was je die namelijk allang weer vergeten. 

 

Want nogmaals, hier komt ie. Zo moeilijk is het niet. Uiteindelijk gaat het bij afvallen puur om wat erin gaat versus wat eruit gaat.

 

Nee. Hierbij bestaat geen quik fix. Ik geloof er in ieder geval niet in. En nee, ook geen sapjes of detox bullshit. Gewoon de ouderwetse schijf van vijf, variëren én bijhouden die boel. Een beetje discipline en ruggengraat heb je hier zeker bij nodig. Want het bijhouden van je voeding daarentegen, is niet zo makkelijk. Maar ik kan je wel beloven, wanneer je dit een tijdje doet, jij veel bewuster word van wat je naar binnen propt. En je de volgende keer dan echt wel even twee keer nadenkt. En hier voor de rest van je leven ook wat aan gaat hebben. En nee. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dit de rest van je leven bij gaat houden. Pas altijd op voor eventuele obsessie hierbij. Want je moet het ook zeker weer los kunnen laten. De boog kan nou eenmaal niet altijd gespannen staan. Maar wanneer jij die paar kilo aankomt, weet je waarschijnlijk dondersgoed hoe dat komt. En dan dus ook, belangrijker nog, hoe je ze er weer af gaat krijgen..

Er bestaan zoveel misverstanden wat betreft diëten en het volgen van een eetschema, ik kan me voorstellen dat je soms dan ook bij voorbaat al de handdoek in de ring gooit. Daarnaast zorgen deze misverstanden er ook echt voor dat jij je resultaat niet behaalt. Wil je echt wat bereiken, dan is het belangrijk om bewust en consistent te zijn. En om zoveel mogelijk juiste kennis van voeding te hebben. Dus, know your facts. 

 

Ik ga jullie helpen even wat misverstanden uit de wereld te helpen. Om maar te beginnen met : als je wilt afvallen moet je heel weinig eten. Onzin! Je hoeft niet gelijk heel weinig te eten. Wat je (zoals hierboven al genoemd) vooral moet doen, is een negatieve energiebalans creëren én hanteren. Hiervoor moet je wel eerst je levensstijl, je gewicht en je lengte onder de loep nemen. En weten hoeveel calorieën je werkelijk nodig hebt. Als je gelijk heel laag gaat zitten in je calorieën (bijvoorbeeld 1200), maak je het jezelf echt onnodig moeilijk. Want voor hetzelfde geldt val je ook gewoon af met 1750 calorieën. En wat is dan makkelijker vol te houden? 1200 kcal of 1750 calorieën? 

 

Nog een die ik vaak hoor is: je mag niks lekkers eten! Weer dikke onzin. Hierbij zeg ik wel dat ik zelf gezond eten ook hartstikke lekker vind. Maar de mensen die mij goed kennen, weten dat ik ook genoeg zondig… Chocola, één of meerdere koekjes op een dag. Het kan eigenlijk allemaal hoor. Mits je ze wel incalculeert bij de rest van je voeding die dag. Een calorie is een calorie, of je die nou uit een stuk groente haalt of uit een stuk chocola. Blijf jezelf natuurlijk wel elke dag afvragen of het nou gezond is wat je naar binnen werkt. Voor mij heeft de 80% gezond versus 20% ongezond altijd het beste gewerkt. Doordeweeks streef ik een gezonde levensstijl na, waar ik in het weekend soms ook even alles eet wat los en vast zit. Hierbij ben ik me zeer bewust van wat ik eet, en ook de consequenties die het met zich mee kan brengen. Naast het feit dat ik minimaal 3 x per week aan krachttraining doe (en soms ook wel eens 6x). Just don’t compare too much. Jij bent jij, jij hebt nodig wat jouw lichaam verbruikt. Soms meer, en soms minder. En dit is ook geheel afhankelijk van jouw doel.

Een andere klassieker (also known as excuus) die ik vaak hoor is: ik moet voor mezelf koken met het avondeten. Niet waar. Tenzij je alleen woont. Anders kun je gewoon met je ouders, familie of partner mee-eten. Het gaat uiteindelijk om de portie die jij nuttigt, die moet passen binnen jouw doelstelling/voedingsschema. En ja, soms betekent dat, om als enige, niet die tweede keer op te scheppen.

 

En ben je nou wel alleen? Tip: kook gewoon even een grotere portie, dus twee of drie per keer. Bewaar ze in de koelkast voor de komende dagen. En ben je dan ook net zo verwend als ik en wil je niet meerdere dagen achter elkaar hetzelfde eten? Gooi deze dan gewoon in je vriezer. Een week is zo weer voorbij! En hey je hoeft die dag dan bijna niets te doen. Alleen maar even jezelf helpen herinneren het te ontdooien en even lekker op te warmen. 

Oke nog ééntje dan: als je een keer te veel eet is alles gelijk verpest. Nope, weer niet waar. Het draait namelijk ook niet om het aantal calorieën van één dag. Afvallen doe je niet in één dag, en zeker geen 10 kg. Dus die ene dag gaat jou resultaat echt niet verpesten. Mijn motto (made bij Get dik with NiK, grapje natuurlijk.. ) is namelijk, compenseren kun je leren. Pas hierbij natuurlijk wel op met de welbekende: maandag start ik weer. Want nee. Zo werkt het dus niet, want zo veranderd dus die ene dag heel snel in meerdere dagen, en voor je het weet in een week. Zie je, je weet wel hoe het werkt.

 

Dus hou jezelf niet voor de gek, daar heb je immers alleen jezelf maar mee. Laat af en toe die teugels ook even lekker vieren, dit houdt het wel zo leuk! Want als jij een doel wilt behalen, ga je dit niet bereiken met de excuses die je continu voor jezelf verzint. We weten allemaal, van uitstel komt afstel. Uiteindelijk resulteren deze dingen allemaal in één grote teleurstelling naar jezelf toe. Misschien voelt het al dagelijks als een frustratie, omdat je zo keer op keer tegenover jezelf faalt. Hopeloos zoekend naar nieuwe methoden. Voorbijgaand aan het feit wat ik je grotendeels met deze blog uitgelegd heb. Want aan het einde van de dag draait het allemaal om de calorie inname. Dus bij een volgende methode zal je weer geen succes hebben als je weer een keertje ongepland meer eet. En zo blijf je elke week weer ‘opnieuw’ starten. 

 

Nogmaals, ik zeg niet dat het over al makkelijk is. Want ja, je hebt een zekere vorm van discipline nodig voor een gezonde levensstijl. Als je een keer slecht of te veel eet is dat niet erg, maar de kunst zit hem wel in het direct weer oppakken van je goede flow. Daarnaast moet je ook de juiste keuzes kunnen maken, hiervoor heb je de juiste kennis nodig, en moet je soms ook extra stevig in je schoenen staan. Zeker wanneer jij de enige bent op die verjaardag die dat vette stuk taart afslaat. Of als jij de enige bent van al je collega’s, die op de vrijdagmiddag borrel aan je spa blauw zit. Maar als je alles maar over je heen laat komen, stapelen deze dingen zich wel allemaal op. Dus weet je van te voren al dat je uit eten gaat, of dat je het hele weekend de deur uit bent. Hou hier dan al van maandag tot vrijdag rekening mee, zodat je dat weekend dan ook gewoon lekker kunt genieten. Zonder jezelf schuldig te hoeven voelen. Dat is echt niet nodig. 

 

Tijdens mijn persoonlijke trainingen focus ik mij vooral op jou als persoon. En wil ik bijna alles van je weten. Zodat ik je ook het beste kan helpen je valkuilen in te laten zien. Graag leer ik jou ook echt hoe je bewuste keuzes kan maken, binnen jouw voedingspatroon. Die ook passend zullen zijn binnen jouw leven. Zodat je hier ook echt op lange termijn wat aan zult hebben. We gaan echt zorgen voor die gedragsverandering samen. Waarbij ik je door ook mijzelf open te stellen, zal helpen met het creëren van een mooie balans. Ik geloof oprecht in eerlijke en transparante relaties, dus ik zal je ook soms mee laten genieten van mijn cheatmeals (voor als je deze niet al gezien hebt op mijn instagram pagina @nikkikaatee).. En ik zal samen met jou je doel ook realistisch maken en houden.

 

Nog even een laatste side note: natuurlijk wil ik jullie allemaal stimuleren om er zeker grotendeels een gezonde en verantwoorde levensstijl op na te houden. Maar het leven is nou eenmaal niet perfect, en wij als mensen zijn dat ook zeker niet. Dus een keer of wat buiten de boot vallen, betekend echt niet het einde van de wereld. Dus relax, en geniet ook een beetje. Maar hey, dit wisten jullie natuurlijk ook allang! Keep saying it…

 

Heb je advies of hulp nodig bij jou persoonlijke doel wat betreft je gewicht? Of natuurlijk iets anders. Ik help je graag! En ik help je nog liever met het behouden ervan..

 

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About