vkhjbl
Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

Trainen met spierpijn, go or no go?

Trainen met spierpijn. We hebben het allemaal wel eens gedaan, maar of het nou ook echt verstandig is.. Vandaar de terechte vraag: mag je sporten als je nog spierpijn hebt?

Bij deze vraag moet je jezelf vooral afvragen hoelang het duurt voordat je lichaam weer hersteld is. Er zijn namelijk verschillende soorten spierpijn. En wat heb je gedaan? Je kunt spierpijn hebben van zowel een cardio work-out als van een krachttraining. Over het algemeen herstel je sneller van cardio dan van krachttraining.

 

Ik deel hier een gemiddeld schema met jullie met de herstelperiode en aanbevolen rust per training. Uiteraard kan dit per persoon verschillen en spelen er nog een aantal factoren mee bij je herstel. Denk hierbij aan factoren als : voeding, slaap en je lichamelijke conditie.

 

Gemiddelde duurtraining (hardlopen, fietsen, skeeleren etc) : 24 uur rust.
Heftige duurtraining (langer dan 2 uur, of zeer intensief) : minimaal 48 uur rust.
Gemiddelde krachttraining : 48 uur rust.
Zeer intensieve krachttraining : 72-96 uur rust.

 

Doe je aan krachttraining? Dan wil je natuurlijk gebruik maken van goed herstel. Het is raadzaam om hiervoor je schema verstandig in te delen.

Train je gemiddeld één tot drie keer per week, dus kun je prima een full body work-out doen. Je traint dan iedere training je hele lichaam. Na zo’n training is het belangrijk dat je minimaal één dag ertussen rust neemt.

 

Train je meer dan drie keer per week? Dan is het verstandig om een splitschema te volgen. Hiermee wissel je verschillende spiergroepen af, zodat andere spiergroepen toch rust krijgen wanneer jij aan het trainen bent. Met dit schema train je dus misschien wel met spierpijn, maar zonder dat je hier daadwerkelijk last van zult hebben, aangezien je steeds een andere spiergroep pakt.

 

Dus, de conclusie van dit verhaal. Is het handig om te trainen als je nog spierpijn hebt van je vorige sessie? Niet echt.. Je kunt prima trainen als je nog spierpijn hebt, mits je zorgt voor voldoende rust in de getrainde spiergroepen. Ben je eigenwijs, en wil je wel lekker de spiergroepen trainen waar je spierpijn hebt, dan raad ik je in ieder geval aan een goede warming up te doen, voldoende water te drinken, lichtere gewichten te pakken en zo een herstel training te doen voor die spiergroep. Oh ja, en zorg ervoor dat je voldoende eiwitten pakt na je training!

 

Ga jij dit weekend nog trainen? Zet hem op!

 

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About