ygkuhil
Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

5 redenen waarom afvallen niet lukt

Je doet zo je best, maar toch blijft het resultaat waarop je hoopt uit. Herkenbaar? Wanneer je je best doet om die paar kilo te verliezen. Zo gek is dit niet hoor, want afvallen valt nou eenmaal niet altijd mee. In deze blog deel ik vijf veel voorkomende redenen met je, die afvallen in de weg staan. Misschien zijn het openstaande deuren voor je, misschien niet. Dus, lees je ze mee?

 

De eerste :
Je bent je niet bewust van stiekeme dikmakers.

Want al die cappuccino’s en latte’s die we op een dag naar binnen tikken op ons werk (en misschien nog wel veel meer thuis nu) zijn natuurlijk lekker, maar wel stiekeme calorie bommen hoor! En misschien denk je ook wel heel goed bezig te zijn met die avocado’s en pindakaas in plaats van hagelslag of smeerworst, maar ben je je niet bewust van de hoeveelheid vetten en calorieën die ook deze gezondere producten bevatten. Afvallen gaat uiteindelijk om het creëren van een negatieve energiebalans. Simpel gezegd: minder eten dan je verbrand. Of meer verbranden dan je eet. Probeer die stiekeme dikmakers voor te zijn, als je een paar kilo wilt verliezen. Drink bijvoorbeeld één cappuccino of latte per dag, en hou het verder gewoon bij zwarte koffie of thee. Wel zonder suiker uiteraard.

(Enne, niet de hele dag door aan de cafeïne blijven lurken he, dit gaat weer ten koste van je slaap. Wil je ook niet als afvallen je doel is.)

Vervang je het een voor het ander? Let dan vooral goed op het aantal calorieën dat de producten bevatten per portie. Gezond eten betekent helaas niet dat je er onbeperkt van kunt eten zonder dat je aankomt.

 

De tweede :
Sorry, extra bewegen alleen is niet voldoende.

Helaas! Sporten is super gezond voor je, laten we daar vooral geen misverstand van maken. Maar écht afvallen, doe je niet met sporten. Afvallen betekent echt structureel minder eten. Dit doe je door bijvoorbeeld je porties te verkleinen en/of minder tussendoor te eten. En niet te vergeten, calorierijk te drinken. Ook hiervoor geldt weer, doe je dit een paar dagen, is er niets aan het handje. Eet je wel structureel te veel, dan kom je simpelweg gewoon aan.

 

Numero drie :
Je vergelijkt jezelf met anderen.

Dit is helaas onder ons vrouwen echt een boosdoener. Want waarom lukt het haar wel en jou niet? Waarom verliest de één in een maand 3 kilo en de ander nog niet eens 1 kilo. Als mensen kunnen we een hoop bereiken door ons in te zetten en hard te werken, maar uiteindelijk is het lichaam niet helemaal maakbaar. En bovendien: we zijn allemaal anders en hebben dus allemaal een ander lichaam. Onze genen zorgen voor een bepaald lichaamstype, en ook al sta je 6 keer per week in de sportschool: die genen train je er niet in of uit. Die spieren grotendeels trouwens wel hoor… ?

Uitgebalanceerd eten en sporten is gezond, maar een beetje zelfacceptatie is minstens zo belangrijk!

Dus, lieve, knappe, ladies, kijk vooral naar je eigen proces, je eigen lichaam. En vergelijk jezelf niet meer met die ander. Je schiet hier niets mee op en het is niet eens eerlijk. Geef jezelf de tijd. Hoe groot of klein resultaten soms zijn, wees er tevreden mee en gun jezelf ook de tijd om jezelf aan te passen aan een nieuwe levensstijl.

 

Reden 4 :
Je bent je niet bewust van je voedingspatroon.

Zoals ik eerder al benoemde, als je wilt afvallen is het heel belangrijk om je bewust te zijn van wat je eet en drinkt. Veel van ons hebben namelijk geen flauw idee van wat en hoeveel ze eigenlijk op een dag eten. Het is 2022. Misschien ligt je interesse bij honderd en één andere dingen hoor, maar hoe belangrijk is dit? I think it is.
Je bent immers wat je eet..

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het bijhouden van voeding je enorm kan helpen bij je afvalproces, je ziet namelijk écht wat je binnenkrijgt. Zo ongeveer dan. En, ik snap je, je gaat dit niet de rest van je leven doen, je gaat dit misschien niet eens langer dan een paar weken doen. Het leuke is, je hoeft dit ook niet altijd te doen. Het bijhouden van een eetdagboek voor één week, kan al heel zinvol en effectief zijn. Probeer het eens!

 

Reden 5 :
Je bent te gefocust op die weegschaal.

Voor wie afvallen ziet als een taak of een opdracht die je moet vervullen, kan het een zeer lastige opgaaf zijn. Een fijne tip hiervoor is : denk niet in termen als afvallen maar in termen als gezonde keuzes maken. Beter voor jezelf zorgen. Bewust leven. Afvallen bereik je door bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen. Wat wil je leren? Zelfbeheersing? Gezondere keuzes maken? Minder suiker eten? Minder alcohol drinken? Leren nee te zeggen?

Leer jezelf beter kennen, en dan in het bijzonder waar aandachtspunten liggen. Waar zit voor jou die groei? En ga hiermee oefenen. Afvallen is vooral een verandering in je hoofd. Uiteindelijk, zegt dat getal op die weegschaal helemaal niet zoveel. Maar stiekem wist je dit allang, toch?

 

Fijn weekend lieve mensen, de eerste week van het nieuwe jaar zit er alweer op. Heb jij nog goede voornemens?

 

 

 

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About