gettyimages-1193260469_0
Nikki Kaatee
Nikki Kaatee

Wil je ook een glaasje?

Het is ‘mooi’ weer, een echte Hollandse zomer. Maar hey, de terrasjes zijn wel weer open! Dit betekend voor vele sporters een dilemma. Want waar doe je nu goed aan? Wat zijn slimme keuzes wat betreft jouw doel. Kan ik drinken tijdens het afvallen? Hoeveel alcohol is oké? Hoe vaak mag ik drinken? Welk soort drank kan ik het beste nemen?

 

De onderzoeken hierin zijn vrij duidelijk. Toch blijft het doorgaans lastig om een weloverwogen keuze te maken. En is een duurzame keuze uiteindelijk ook de beste optie voor jou?

 

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: alcohol heeft directe, negatieve effecten op je fitness- en gezondheidsdoelen.

 

Alcoholgebruik vermindert namelijk je spiergroeipotentieel en maakt het behoud van je spieren moeilijker. Je komt makkelijker aan in vet, zowel direct door toegevoegde calorieën als indirect door signalering van mechanismen. Daarnaast heeft het negatieve invloed op je prestaties en op je gezondheid. En beperkt het ook nog eens je herstelvermogen. Over het algemeen luidt de regel dan ook, hoe meer je drinkt, hoe groter de negatieve effecten..

 

Voor de een geldt dat ze alcohol prima kunnen laten staan. Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen het geval. Hoe zorg je nou voor die ultieme balans? Want af en toe een drankje doen is natuurlijk wel zo gezellig! Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar met mate drinken kan leuke momenten opleveren en voor afleiding zorgen. Het kan zorgen voor gezellige sociale momenten en ontspanning. Afgezien van verslavingsgevoelige mensen, is matig alcoholgebruik waarschijnlijk de beste manier voor de meeste mensen, als het gaat om drinken.

 

Vergeet niet dat alcohol ook calorieën bevat. 1 gram pure alcohol levert je 7 calorieën op. Plan dit dus van te voren als je strikt aan het diëten bent. Dan kom je ook niet voor verassingen te staan en kan je onbezorgd genieten van je avond.

 

Voor iedereen die graag een low calorie drankje wilt: mixdrankjes met light of zero frisdrank zijn een goeie optie. Dit scheelt je een hoop lege calorieën. Maar het belangrijkste van alles, geniet!

 

 

Dus, dat alcohol niet goed voor je is, was natuurlijk al algemeen bekend. Niet iedereen is er echter van op de hoogte hoeveel voordelen stoppen met alcohol daadwerkelijk met zich mee kan brengen. Wanneer je alcohol uit je leven schrapt, betekent dit namelijk niet alleen dat je voortaan zonder kater door het leven gaat. Er zijn nog veel meer goede redenen te bedenken om te stoppen met het nuttigen van alcohol, of in ieder geval te minderen..

 

Hier nog even de belangrijkste op een rijtje voor je!

 

Je krijgt een betere weerstand
Zeker in de tijd (maar natuurlijk altijd) is het belangrijk om een goede weerstand te hebben. Alcohol heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Het verlaagt je weerstand, waardoor je gevoeliger wordt voor virussen en bacteriën. Het is dan ook niet zo gek dat je door minder, of geen, alcohol te drinken minder snel ziek wordt.

 

Je krijgt een mooiere huid
Wil je een mooiere huid? Dan kan het verstandig zijn om alcoholische drankjes voortaan wat vaker te laten staan. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je huid enorm uitdroogt en dat deze er vervolgens ook ouder uit gaat zien. Als je stopt met drinken zal je zien dat je huid al snel verbetert en dat er minder onzuiverheden te zien zijn. Ook voor extreme huidaandoeningen zoals eczeem en roos kan stoppen met alcohol gunstig uitpakken.

 

Je valt sneller af
Drink je af en toe een glaasje alcohol, is dit natuurlijk geen ramp. Maar drink je regelmatig en wil je graag afvallen, dan kan dit je behoorlijk tegenwerken. Er zitten zoals hierboven al genoemd best wat calorieën in alcoholische drankjes. Sommige bevatten er wel 500! Als je je dus afvraagt waarom je maar niet afvalt terwijl je tegelijkertijd wel regelmatig alcohol drinkt, kan het een goed idee zijn deze glazen af en toe eens in te gaan ruilen voor water of (zero) frisdrank.

 

Je slaapt beter
Nog een hele belangrijke. Je kent het vast wel, na een avondje gezellig drinken met vrienden is er niets fijner dat het vooruitzicht lekker in je warme bedje te kunnen kruipen. Toch is het zo dat je door alcohol helemaal niet goed slaapt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je minder diep slaapt waardoor je wellicht ook sneller wakker wordt. Daarnaast zal je wanneer je stopt met alcohol gebruik waarschijnlijk overdags ook veel meer energie hebben.

 

Je spieren worden sterker
Ja, we hadden hem hierboven al genoemd natuurlijk. Maar hier nog even verder toegelicht. Om je spieren te laten groeien, dient het proces van eiwitsynthese plaats te vinden. Door krachttraining te doen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren die het lichaam repareert door middel van eiwitsynthese. Wanneer je alcohol drinkt, wordt dit proces geremd. Dit zorgt voor een verminderde mate van spieropbouw. Nog een reden dus om vaker gewoon voor een frisje te gaan!

 

Het is dus niet zo dat je volledig moet stoppen met het gebruik van alcohol om spieren op te bouwen. Als je eens in de maand een drankje drinkt, zal dit je spiergoei niet meteen heel erg belemmeren. Pfieuw!  Wil je toch regelmatig blijven drinken? Zorg er dan in ieder geval voor dat je goed gehydrateerd blijft, door voldoende water tussendoor te drinken.

 

Ik zeg fijn weekend, en proost! Of toch niet… 😉

 

Nik PT 2021 © All Rights Reserved

Close

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur
adipiscing elit. Pellentesque vitae nunc ut
dolor sagittis euismod eget sit amet erat.
Mauris porta. Lorem ipsum dolor.

Working hours

Monday – Friday:
07:00 – 21:00

Saturday:
07:00 – 16:00

Sunday Closed

Our socials
About